Company Logo

Vranov a mojí kapři 2021.

 

Tak je zima a hodnotím sezónu na Vranově v roce 2021. Jako každý rok, než jsem nahodil, jezdím dlouhé hodiny na přehradě a hledal nejvhodnější místa k lovu, kde budu chytat. Letos jsem měl velkého pomocníka, a to byl echolot Deeper Chirps +, ale musím podotknout, že nejdůležitější je hlava, která musí vyhodnotit mnoho aspektů. Každý rybář, který chytá trofejní ryby má svoje tajemství, které má pouze pro sebe a nikomu je nevyzradí, ani já nejsem výjimka.

Dnes už není problém v obchodě koupit špičkové a vyvážené směsi, které obsahují vysoce atraktivní složky a také nástrahy na háčky. Ale to nestačí, jak to říkám v kroužku našim mládežníkům, vše musí zapadat do sebe jako Švýcarské hodinky, a potom to nese výsledky a k tomu je potřeba dobře umět číst vodu, nezbytnou součásti je znát jejich návyky ryb, vybrat dobré místo, dobře míchat směs, dobré návazce na danou lokalitu, super nástrahy, a jak to říká můj vranovský kamarád Fanda bez talentu to nejde. Cesta to není jednoduchá, někdy si připadám jako alchymista, ale když si to člověk vše vymyslí a funguje to je to neskutečná radost, a hlavně chytat velké kapry a vracet jim život na normálním revíru MRS je krása.

Mám vyzkoušené, že každý rok musím udělat částečné změny, někdy i razantní v krmení, nástraze a návazcích a nezřídka změnit místo. Proto vymýšlím nové a nové varianty celou zimu a čekám na jaro, jestli to bude fungovat. To, co kupuji v obchodě, pokud to různě neupravím, tak to nefunguje podle mích představ, bavím se o nástrahách na trofejní kapry. Za rok jsem chytl 10 kaprů mezi 80 cm - 90 cm, dalších kaprů bylo hodně jen za 12 dní na dovolené jsem ulovil 35 kaprů mezi 40 cm- 79 cm, a to jsem chytal cca 4 hodiny za den.

Všechny ryby byly uloveny na moje feedery Shimana Speed Master Heavy. Také některé ryby utrhnu, někdy je ani nezastavím, chytám na slabé návazce, a to si vybírá svoji daň. Ale o tom to je boj a nikdy nevím, jestli rybu zdolám nebo zajede do vázky a uřízne se o kamen. Když dám silnější návazec mám dobrý pocit, ale záběry jsou na polovině a od velkých kaprů žádné. Pokud chci chytat velké kapry musím neustále měním místa, velcí kapři na Vranově jsou samotáři a chtějí klid a když na krmné místo přijedou menší ryby, tak velký kapr odjíždí.

Na závěr bych chtěl poděkovat mému fotografovi vranovskému sousedovi Fandovi, že mě fotil i když někdy nadával, že jsem ho tahal z postele. Ale když jsme společně pouštěli kapry zpět domů, tak už se vždy usmívá.          

                                                                                                                      Petrův zdar   Milan

 

 

 

 



Breadcrumbs


created by Pavel Svoboda, © 2012.